Synthesis and characterisation of starch cuprate - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Synthesis and characterisation of starch cuprate

Abstrakt

The cupration of granular potato starch with ammonium tetrachlorocuprate(II) was performed by a 20 min lasting microwave-assisted process and by 40 min convectional heating. In both cases the degree of esterification (DE) did not exceed 0.0064. A higher dose of cuprate had a positive effect on DE, regardless of whether the microwave irradiation or the convectional heating was applied, and on the thermal stability of the starch cuprate produced in the microwave-assisted way. As a result of cupration, the hydroxyl ligand of the starch D-glucose units was replaced by the chloride ligand of the tetrachlorocuprate(II) anion. In the starch cuprate formed in the microwave-assisted process, the cuprate anion additionally coordinated water molecules. The cupration reduced starch crystallinity.

Cytowania

  • 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 286 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 129, strony 1217 - 1223,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H.: Synthesis and characterisation of starch cuprate// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 129, nr. 3 (2011), s.1217-1223
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2011.05.114
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 163 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi