Synthesis and characterisation of starch cuprate - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Synthesis and characterisation of starch cuprate

Abstrakt

The cupration of granular potato starch with ammonium tetrachlorocuprate(II) was performed by a 20 min lasting microwave-assisted process and by 40 min convectional heating. In both cases the degree of esterification (DE) did not exceed 0.0064. A higher dose of cuprate had a positive effect on DE, regardless of whether the microwave irradiation or the convectional heating was applied, and on the thermal stability of the starch cuprate produced in the microwave-assisted way. As a result of cupration, the hydroxyl ligand of the starch D-glucose units was replaced by the chloride ligand of the tetrachlorocuprate(II) anion. In the starch cuprate formed in the microwave-assisted process, the cuprate anion additionally coordinated water molecules. The cupration reduced starch crystallinity.

Cytowania

  • 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 254 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 129, strony 1217 - 1223,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H.: Synthesis and characterisation of starch cuprate// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 129, nr. 3 (2011), s.1217-1223
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2011.05.114
Bibliografia: test
  1. Amirthaganesan, G., Kandhaswamy, M. A., & Srinivasan, V. (2005). Synthesis and characterization of dihydroxylammonium tetrachlorocuprate dehydrate crystals. Crystal Research and Technology, 40, 593-596. otwiera się w nowej karcie
  2. Blennow, A., Houborg, K., Andersson, R., Bidziń ska, E., Dyrek, K., & Łabanowska, M. (2006). Phosphate positioning and availability in the starch granule matrix as studied by EPR. Biomacromolecules, 7, 965-974. otwiera się w nowej karcie
  3. Bindzus, W., Altieri, P. A., Kasica, J. J., Trzasko, P. T. (2002). Starch phosphate ester composition, process and method of use in food. European Patent Application. Pat. No. 1179543. otwiera się w nowej karcie
  4. Choi, S., & Larrabee, J. A. (1989). Thermochromic tetrachlorocuprate(II). Journal of Chemical Education, 66, 774-776. otwiera się w nowej karcie
  5. Ciesielski, W., Lii, C.-Y., Yen, M.-T., & Tomasik, P. (2003). Interactions of starch with salts of metals from the transition groups. Carbohydrate Polymers, 51, 47-56. otwiera się w nowej karcie
  6. Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2003a). Thermal properties of complexes of amaranthus starch with selected metal salts. Thermochimica Acta, 403, 161-171. otwiera się w nowej karcie
  7. Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2003b). Coordination of cassava starch to metal ions and thermolysis of resulting complexes. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia, 17, 155-165. otwiera się w nowej karcie
  8. Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2004a). Werner-type metal complexes of potato starch. International Journal of Food Science and Technology, 39, 691-698. otwiera się w nowej karcie
  9. Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2004b). Metal complexes of amylose and amylopectins and their thermolysis. Journal of Inorganic Biochemistry, 98, 2039-2051. otwiera się w nowej karcie
  10. Fukuda, Y. (2007). What is chromotropism. In Y. Fukuda (Ed.), Inorganic chromotropism: Basic concepts and applications of colored materials (pp. 11-40). Berlin: Springer-Verlag. otwiera się w nowej karcie
  11. Fortuna, T. (1998). The properties of distarch phosphates and retrogradation of their pastes. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7(1), 35-40.
  12. Gerard, C., Colonna, P., Buleon, A., & Planchot, V. (2001). Amylolysis of maize mutant starches. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 1281-1287. otwiera się w nowej karcie
  13. Johnson, M. A., & Gratzek, J. M. (1986). Influence of sucrose and starch on the development of anemia in copper-and iron-deficient rats. The Journal of Nutrition, 116, 2443-2452.
  14. Judd, M. D., Plunkett, B. A., & Pope, M. I. (1975). The structures and thermal decomposition of cupric mono, di and trichloroacetates. Journal of Thermal Analysis, 9, 83-92. otwiera się w nowej karcie
  15. Leszczyń ski, W. (1985). Properties of potato starch saturated with ferric salts. Acta Alimentaria Polonica, 11, 21-34.
  16. Lewandowicz, G., Szymań ska, G., Voelkel, E., & Walkowski, A. (2000). Food grade starch phosphates obtained by microwave radiation -Structure and functionality. Polish Journal of Food and Nutrition Science, 9(3), 31-37. otwiera się w nowej karcie
  17. Łabanowska, M., Bidziń ska, E., Dyrek, K., & Szymoń ska, J. (2006). Electron paramagnetic resonance study of water distribution in starch granules. Biopolymers, 82, 549-557. otwiera się w nowej karcie
  18. Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854-5860.
  19. Nakamoto, K. (1997). Infrared and Raman spectra of inorganic and coordination compounds. Part A: Theory and applications in inorganic chemistry (5th ed.). New York: J. Wiley and Sons Inc.. otwiera się w nowej karcie
  20. PN-EN ISO 3188 Standard, 2000. Starches and derived products. Determination of nitrogen content by the Kjeldahl method. Titrimetric method. otwiera się w nowej karcie
  21. Penfield, K. W., Gewirth, A. A., & Solomon, E. I. (1985). Electronic structure and bonding of the blue copper site in plastocyanin. Journal of the American Chemical Society, 107, 4519-4529. otwiera się w nowej karcie
  22. Pickart, L. R. (1999). Starch-metal complexes for skin and hair, US Patent Office. Pat. No. 5858993. otwiera się w nowej karcie
  23. Richter, M., Augustat, S., & Schierbaum, F. (1968). Ausgewählte methoden der stärkechemie. Leipzig: VEB Fachbuch Verlag.
  24. Ś migielska, H., & Lewandowicz, G. (2007). Functional properties of the modified starches fortified by copper ions. _ Zywność Nauka Technologia Jakość, 6, 198-209. otwiera się w nowej karcie
  25. Ś migielska, H., Lewandowicz, G., Goslar, C., & Hoffmann, S. K. (2005). Binding of the trace elements: Cu(II) and Fe(III) to the native and modified nutritive potato starches studied by EPR. Acta Physica Polonica A, 108, 303-310. otwiera się w nowej karcie
  26. Staroszczyk, H. (2009a). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41. otwiera się w nowej karcie
  27. Staroszczyk, H. (2009b). Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohydrate Polymers, 77, 506-515. otwiera się w nowej karcie
  28. Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., Tomasik, P. (2007). Microwave-assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers No. 140. otwiera się w nowej karcie
  29. Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010a). Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962-969. otwiera się w nowej karcie
  30. Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010b). Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid. Carbohydrate Polymers, 81, 599-606. otwiera się w nowej karcie
  31. Staroszczyk, H., Tomasik, P. (2005). Facile synthesis of potato starch sulfate magnesium salts. e-Polymers No. 080. otwiera się w nowej karcie
  32. Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299-304. otwiera się w nowej karcie
  33. Stern, E. (1926). Improvements in and relating to processes of making starch products and dry starch products. GB Patent. Pat. No. 272274.
  34. Szymoń ska, J., Wieczorek, J., Molenda, M., & Bielań ska, E. (2008). Uptake of Cu 2+ by starch granules as affected by counterions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56, 4054-4059. otwiera się w nowej karcie
  35. Tomasik, P., Anderegg, J. W., Baczkowicz, M., & Jane, J. (2001). Potato starch derivatives with some chemically bound bioelements. Acta Poloniae Pharmaceutica. Drug Research, 58, 447-452.
  36. Tomasik, P., & Schilling, C. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 176-404. otwiera się w nowej karcie
  37. Tomasik, P., Schilling, Ch. H., Anderegg, J. W., & Refvik, M. (2000). Starch-lanthanum complexes. Carbohydrate Polymers, 41, 61-68. otwiera się w nowej karcie
  38. Tyrlik, S. K., Tomasik, P., Anderegg, J. W., & Bą czkowicz, M. (1997). Titanium (IV) starch complexes. Carbohydrate Polymers, 34, 1-7. otwiera się w nowej karcie
  39. Van Soest, J. J. G., de Wit, D., Tournois, H., & Vliegenthart, J. F. G. (1994). Retrogradation of potato starch as studied by Fourier transform infrared spectroscopy. Starch/Stärke, 46, 453-457. otwiera się w nowej karcie
  40. Willett, R. D., Haugen, J. A., Lebsack, J., & Morrey, J. (1974). Thermochromism in copper(II) chlorides. Coordination geometry changes in CuCl 4 2À anions. Inorganic Chemistry, 13, 2510-2513. otwiera się w nowej karcie
  41. Woo, K., Bassi, S. D., Maningat, C. C., Ganjyal, G. M., Zhao, L. (2006). Mineral-bound starch compositions and methods of making same, US Patent Application. Pat. No. 0286285 (A1).
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 120 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi