Abstrakt
The cupration of granular potato starch with ammonium tetrachlorocuprate(II) was performed by a 20 min lasting microwave-assisted process and by 40 min convectional heating. In both cases the degree of esterification (DE) did not exceed 0.0064. A higher dose of cuprate had a positive effect on DE, regardless of whether the microwave irradiation or the convectional heating was applied, and on the thermal stability of the starch cuprate produced in the microwave-assisted way. As a result of cupration, the hydroxyl ligand of the starch D-glucose units was replaced by the chloride ligand of the tetrachlorocuprate(II) anion. In the starch cuprate formed in the microwave-assisted process, the cuprate anion additionally coordinated water molecules. The cupration reduced starch crystallinity.
Cytowania
-
3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 129,
strony 1217 - 1223,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Synthesis and characterisation of starch cuprate// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 129, nr. 3 (2011), s.1217-1223
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2011.05.114
- Bibliografia: test
-
- Amirthaganesan, G., Kandhaswamy, M. A., & Srinivasan, V. (2005). Synthesis and characterization of dihydroxylammonium tetrachlorocuprate dehydrate crystals. Crystal Research and Technology, 40, 593-596. otwiera się w nowej karcie
- Blennow, A., Houborg, K., Andersson, R., Bidziń ska, E., Dyrek, K., & Łabanowska, M. (2006). Phosphate positioning and availability in the starch granule matrix as studied by EPR. Biomacromolecules, 7, 965-974. otwiera się w nowej karcie
- Bindzus, W., Altieri, P. A., Kasica, J. J., Trzasko, P. T. (2002). Starch phosphate ester composition, process and method of use in food. European Patent Application. Pat. No. 1179543. otwiera się w nowej karcie
- Choi, S., & Larrabee, J. A. (1989). Thermochromic tetrachlorocuprate(II). Journal of Chemical Education, 66, 774-776. otwiera się w nowej karcie
- Ciesielski, W., Lii, C.-Y., Yen, M.-T., & Tomasik, P. (2003). Interactions of starch with salts of metals from the transition groups. Carbohydrate Polymers, 51, 47-56. otwiera się w nowej karcie
- Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2003a). Thermal properties of complexes of amaranthus starch with selected metal salts. Thermochimica Acta, 403, 161-171. otwiera się w nowej karcie
- Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2003b). Coordination of cassava starch to metal ions and thermolysis of resulting complexes. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia, 17, 155-165. otwiera się w nowej karcie
- Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2004a). Werner-type metal complexes of potato starch. International Journal of Food Science and Technology, 39, 691-698. otwiera się w nowej karcie
- Ciesielski, W., & Tomasik, P. (2004b). Metal complexes of amylose and amylopectins and their thermolysis. Journal of Inorganic Biochemistry, 98, 2039-2051. otwiera się w nowej karcie
- Fukuda, Y. (2007). What is chromotropism. In Y. Fukuda (Ed.), Inorganic chromotropism: Basic concepts and applications of colored materials (pp. 11-40). Berlin: Springer-Verlag. otwiera się w nowej karcie
- Fortuna, T. (1998). The properties of distarch phosphates and retrogradation of their pastes. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7(1), 35-40.
- Gerard, C., Colonna, P., Buleon, A., & Planchot, V. (2001). Amylolysis of maize mutant starches. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 1281-1287. otwiera się w nowej karcie
- Johnson, M. A., & Gratzek, J. M. (1986). Influence of sucrose and starch on the development of anemia in copper-and iron-deficient rats. The Journal of Nutrition, 116, 2443-2452.
- Judd, M. D., Plunkett, B. A., & Pope, M. I. (1975). The structures and thermal decomposition of cupric mono, di and trichloroacetates. Journal of Thermal Analysis, 9, 83-92. otwiera się w nowej karcie
- Leszczyń ski, W. (1985). Properties of potato starch saturated with ferric salts. Acta Alimentaria Polonica, 11, 21-34.
- Lewandowicz, G., Szymań ska, G., Voelkel, E., & Walkowski, A. (2000). Food grade starch phosphates obtained by microwave radiation -Structure and functionality. Polish Journal of Food and Nutrition Science, 9(3), 31-37. otwiera się w nowej karcie
- Łabanowska, M., Bidziń ska, E., Dyrek, K., & Szymoń ska, J. (2006). Electron paramagnetic resonance study of water distribution in starch granules. Biopolymers, 82, 549-557. otwiera się w nowej karcie
- Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854-5860.
- Nakamoto, K. (1997). Infrared and Raman spectra of inorganic and coordination compounds. Part A: Theory and applications in inorganic chemistry (5th ed.). New York: J. Wiley and Sons Inc.. otwiera się w nowej karcie
- PN-EN ISO 3188 Standard, 2000. Starches and derived products. Determination of nitrogen content by the Kjeldahl method. Titrimetric method. otwiera się w nowej karcie
- Penfield, K. W., Gewirth, A. A., & Solomon, E. I. (1985). Electronic structure and bonding of the blue copper site in plastocyanin. Journal of the American Chemical Society, 107, 4519-4529. otwiera się w nowej karcie
- Pickart, L. R. (1999). Starch-metal complexes for skin and hair, US Patent Office. Pat. No. 5858993. otwiera się w nowej karcie
- Richter, M., Augustat, S., & Schierbaum, F. (1968). Ausgewählte methoden der stärkechemie. Leipzig: VEB Fachbuch Verlag.
- Ś migielska, H., & Lewandowicz, G. (2007). Functional properties of the modified starches fortified by copper ions. _ Zywność Nauka Technologia Jakość, 6, 198-209. otwiera się w nowej karcie
- Ś migielska, H., Lewandowicz, G., Goslar, C., & Hoffmann, S. K. (2005). Binding of the trace elements: Cu(II) and Fe(III) to the native and modified nutritive potato starches studied by EPR. Acta Physica Polonica A, 108, 303-310. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H. (2009a). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H. (2009b). Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohydrate Polymers, 77, 506-515. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., Tomasik, P. (2007). Microwave-assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers No. 140. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010a). Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962-969. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010b). Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid. Carbohydrate Polymers, 81, 599-606. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Tomasik, P. (2005). Facile synthesis of potato starch sulfate magnesium salts. e-Polymers No. 080. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299-304. otwiera się w nowej karcie
- Stern, E. (1926). Improvements in and relating to processes of making starch products and dry starch products. GB Patent. Pat. No. 272274.
- Szymoń ska, J., Wieczorek, J., Molenda, M., & Bielań ska, E. (2008). Uptake of Cu 2+ by starch granules as affected by counterions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56, 4054-4059. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., Anderegg, J. W., Baczkowicz, M., & Jane, J. (2001). Potato starch derivatives with some chemically bound bioelements. Acta Poloniae Pharmaceutica. Drug Research, 58, 447-452.
- Tomasik, P., & Schilling, C. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 176-404. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., Schilling, Ch. H., Anderegg, J. W., & Refvik, M. (2000). Starch-lanthanum complexes. Carbohydrate Polymers, 41, 61-68. otwiera się w nowej karcie
- Tyrlik, S. K., Tomasik, P., Anderegg, J. W., & Bą czkowicz, M. (1997). Titanium (IV) starch complexes. Carbohydrate Polymers, 34, 1-7. otwiera się w nowej karcie
- Van Soest, J. J. G., de Wit, D., Tournois, H., & Vliegenthart, J. F. G. (1994). Retrogradation of potato starch as studied by Fourier transform infrared spectroscopy. Starch/Stärke, 46, 453-457. otwiera się w nowej karcie
- Willett, R. D., Haugen, J. A., Lebsack, J., & Morrey, J. (1974). Thermochromism in copper(II) chlorides. Coordination geometry changes in CuCl 4 2À anions. Inorganic Chemistry, 13, 2510-2513. otwiera się w nowej karcie
- Woo, K., Bassi, S. D., Maningat, C. C., Ganjyal, G. M., Zhao, L. (2006). Mineral-bound starch compositions and methods of making same, US Patent Application. Pat. No. 0286285 (A1).
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 120 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions
- H. Staroszczyk,
- M. Fiedorowicz,
- J. Opalińska-Piskorz
- + 1 autorów