Niebiałkowe związki azotowe. Rozdział 8 - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Niebiałkowe związki azotowe. Rozdział 8

Abstrakt

Azot związków niebiałkowych stanowi od kilku do kilkudziesięciu procent ogólnej ilości azotu w różnych surowcach żywnościowych. Wskutek enzymatycznych i chemicznych przemian w czasie przechowywania i przetwarzania zmienia się udział i skład tych związków. Niebiałkowe związki azotowe uczestniczą w tworzeniu zapachu i smaku produktów żywnościowych, niektóre z nich, np. histamina są szkodliwe dla zdrowia, inne np N-nitrozoaminy lub heterocykliczne aminy aromatyczne są rakotwórcze, a liczne peptydy mają korzystne działanie biologiczne.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione strony 273 - 290
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Sikorski Z.: Niebiałkowe związki azotowe. Rozdział 8// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.273-290
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 191 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi