Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne

Abstrakt

W pracy przebadano skład kwasów tłuszczowych oleju makowego z nasion maku niskomorfinowego (Michałko, Agat, Mieszko, Zambo, Rubin i Przemko) i wysokomorfinowego (Lazur). Do dalszych badań wybrano olej makowy odmiany Michałko ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (72,8%), niską zawartość kwasu oleinowego (12,6%) i kwasu linolenowego (0,8%). Kwasy nasycone głównie palmitynowy (11,3%) mogą być usunięte w odrębnym postępowaniu. Przebadano proces alkalicznej izomeryzacji oleju makowego do izomerów CLA, głównie C18:29c,11t i 10t,12c, w temperaturze 140, 160 i 180oC. Zadowalający stopień przereagowania kwasu linolowego osiągnięto w temp.180oC, równolegle ze wzrastającą ilością niepożądanych jego izomerów. Obecność wolnych kwasów tłuszczowych w oleju makowym powoduje zmniejszenie ilości powstającego izomeru 10t,12c lub sprzyja jego degradacji do innych niezidentyfikowanych izomerów kwasu linolowego. Stabilność termiczna określona w wyjątkowo drastycznych warunkach wykazała, że izomer 9c,11t jest bardziej stabilny niż izomer 10t,12c. Podsumowując można powiedzieć, że olej makowy może być doskonałym surowcem do otrzymywania biologicznie aktywnych izomerów CLA.

Autorzy (7)

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Rośliny Oleiste - Oilseed Crops nr 23, strony 439 - 445,
ISSN: 1233-8273
Język:
polski
Rok wydania:
2002
Opis bibliograficzny:
Walisiewicz-Niedbalska W., Lipkowski A., Gwardiak H., Różycki K., Patkowska-Sokoła B., Opolski A., Muzalewska M.: Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne// Rośliny Oleiste - Oilseed Crops -Vol. 23,iss. 2 (2002), s.439-445
Źródła finansowania:
  • Publikacja bezkosztowa
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 49 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi