Abstrakt
W pracy przebadano skład kwasów tłuszczowych oleju makowego z nasion maku niskomorfinowego (Michałko, Agat, Mieszko, Zambo, Rubin i Przemko) i wysokomorfinowego (Lazur). Do dalszych badań wybrano olej makowy odmiany Michałko ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (72,8%), niską zawartość kwasu oleinowego (12,6%) i kwasu linolenowego (0,8%). Kwasy nasycone głównie palmitynowy (11,3%) mogą być usunięte w odrębnym postępowaniu. Przebadano proces alkalicznej izomeryzacji oleju makowego do izomerów CLA, głównie C18:29c,11t i 10t,12c, w temperaturze 140, 160 i 180oC. Zadowalający stopień przereagowania kwasu linolowego osiągnięto w temp.180oC, równolegle ze wzrastającą ilością niepożądanych jego izomerów. Obecność wolnych kwasów tłuszczowych w oleju makowym powoduje zmniejszenie ilości powstającego izomeru 10t,12c lub sprzyja jego degradacji do innych niezidentyfikowanych izomerów kwasu linolowego. Stabilność termiczna określona w wyjątkowo drastycznych warunkach wykazała, że izomer 9c,11t jest bardziej stabilny niż izomer 10t,12c. Podsumowując można powiedzieć, że olej makowy może być doskonałym surowcem do otrzymywania biologicznie aktywnych izomerów CLA.
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Rośliny Oleiste - Oilseed Crops
nr 23,
strony 439 - 445,
ISSN: 1233-8273 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Walisiewicz-Niedbalska W., Lipkowski A., Gwardiak H., Różycki K., Patkowska-Sokoła B., Opolski A., Muzalewska M.: Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne// Rośliny Oleiste - Oilseed Crops -Vol. 23,iss. 2 (2002), s.439-445
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 49 razy