Abstrakt
Celem pracy była enzymatyczna modyfikacja folii otrzymanych z żelatyny rybnej. Źródłem żelatyny były surowe i wędzone skóry łososia. Stwierdzono, że czas żelowania roztworu żelatyny ulegał skróceniu w obecności transglutaminazy w badanym zakresie 0,1-0,2 mg/ml. Enzymatyczne modyfikacje prowadziły do obniżenia rozpuszczalności folii, jednakże w różnym stopniu zależnym od źródła białka. Obecność DTT lub cysteiny w mieszaninie reakcyjnej powodowała dalsze ograniczenie rozpuszczalności wytworzonego materiału. Plastyfikacja folii glicerolem lub PEG 400 polepszała ich rozciągliwość.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- Sea by-products as real material: new ways of application strony 75 - 88
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films// Sea by-products as real material: new ways of application/ ed. ed. E. Le Bihan. Kerala: TRN, 2010, s.75-88
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 101 razy