Abstract
Celem pracy była enzymatyczna modyfikacja folii otrzymanych z żelatyny rybnej. Źródłem żelatyny były surowe i wędzone skóry łososia. Stwierdzono, że czas żelowania roztworu żelatyny ulegał skróceniu w obecności transglutaminazy w badanym zakresie 0,1-0,2 mg/ml. Enzymatyczne modyfikacje prowadziły do obniżenia rozpuszczalności folii, jednakże w różnym stopniu zależnym od źródła białka. Obecność DTT lub cysteiny w mieszaninie reakcyjnej powodowała dalsze ograniczenie rozpuszczalności wytworzonego materiału. Plastyfikacja folii glicerolem lub PEG 400 polepszała ich rozciągliwość.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Title of issue:
- Sea by-products as real material: new ways of application strony 75 - 88
- Language:
- English
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films// Sea by-products as real material: new ways of application/ ed. ed. E. Le Bihan. Kerala: TRN, 2010, s.75-88
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 100 times