Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films

Abstract

Celem pracy było zbadanie podatności usieciowanych folii opakowaniowych z naturalnych polimerów na enzymatyczną hydrolizę. Niemodyfikowane folie żelatynowe były całkowicie hydrolizowane przez pepsynę i proteinazę N oraz w 60% przez pepsynę. Sieciowania przy użyciu transglutaminazy lub EDC zmiejszyło podatność folii na hydrolizę tylko przez pepsynę. Obecność chitozanu w dwuskładnikowych foliach modyfkownych EDC zmniejszyła stopień hydrolizy przez pepsynę i trypsynę, odpowiednio, o 65 i 20% w porównanie z foliami żelatynowymi. Zastosowane modyfikacje nie miały wpływu na degradację folii żelatynowych i żelatynowo-chitozanowych przez proteinazę N.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY no. 226, pages 1127 - 1133,
ISSN: 1438-2377
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Sztuka K., Kołodziejska I.: Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 226., nr. nr 5 (2008), s.1127-1133
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 122 times

Recommended for you

Meta Tags