Abstract
Celem pracy było zbadanie podatności usieciowanych folii opakowaniowych z naturalnych polimerów na enzymatyczną hydrolizę. Niemodyfikowane folie żelatynowe były całkowicie hydrolizowane przez pepsynę i proteinazę N oraz w 60% przez pepsynę. Sieciowania przy użyciu transglutaminazy lub EDC zmiejszyło podatność folii na hydrolizę tylko przez pepsynę. Obecność chitozanu w dwuskładnikowych foliach modyfkownych EDC zmniejszyła stopień hydrolizy przez pepsynę i trypsynę, odpowiednio, o 65 i 20% w porównanie z foliami żelatynowymi. Zastosowane modyfikacje nie miały wpływu na degradację folii żelatynowych i żelatynowo-chitozanowych przez proteinazę N.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
no. 226,
pages 1127 - 1133,
ISSN: 1438-2377 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 226., nr. nr 5 (2008), s.1127-1133
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 122 times