Abstrakt
Omówiono podstawy mieszania konwekcyjnego, mechanicznego, hydraulicznego i barbotażowego stosowanego w technologiach fermentacji metanowej. Dokonano oceny wpływu intensywności mieszania mechanicznego na jakość i ilość powstającego biogazu, jak również na przebieg procesu fermentacji. Zbadano wpływ zmiany prędkości obrotowej mieszadła w reaktorze zbiornikowym z mieszadłem łopatowym na fermentację prowadzoną w sposób quasi-ciągły. Fermentację prowadzono w warunkach mezofilowych z hydraulicznym czasem zatrzymania 21 dni. Zaobserwowano 10% wzrost produkcji biogazu przy wzroście prędkości obrotowej mieszania z 60 do 70 min-1 bez istotnej zmiany składu biogazu i pozostałych parametrów procesowych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego strony 111 - 124
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Robert A., Dębski B., Cichowska-Kopczyńska I.: Wpływ intensywności mieszania na proces fermentacji metanowej// VI Bałtyckie Forum Biogazu :Ekoenergetyka - Biogas Badania, technologie, prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego/ ed. Adam Cenian, Janusz Gołaszewski, Tadeusz Noch Gdańsk: Wydawnictwo Gdańskiej Szkoły Wyższej, 2018, s.111-124
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 360 razy