Abstrakt
Omówiono metody otrzymywanie strukturyzowanych lipidów na drodze enzymatycznego przeestryfikowania oraz żywieniowe i funkcjonalne znaczenie tak uzyskanych produktów. Pokazano specyficzność lipaz i wykorzystanie ich jako biokatalizatorów w procesie przeestryfikowania. Omówiono także źródła substratów olejów i donorów acyli, używanych do produkcji strukturyzowanych lipidów.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 38,
strony 79 - 96,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Ledóchowska E.: Wykorzystanie lipaz do produkcji strukturyzowanych lipidów.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.79-96
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 117 razy