Abstract
Omówiono metody otrzymywanie strukturyzowanych lipidów na drodze enzymatycznego przeestryfikowania oraz żywieniowe i funkcjonalne znaczenie tak uzyskanych produktów. Pokazano specyficzność lipaz i wykorzystanie ich jako biokatalizatorów w procesie przeestryfikowania. Omówiono także źródła substratów olejów i donorów acyli, używanych do produkcji strukturyzowanych lipidów.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 38,
pages 79 - 96,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E.: Wykorzystanie lipaz do produkcji strukturyzowanych lipidów.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.79-96
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 117 times