Zastosowanie techniki ekstrakcji na fazie stałej (SPE) do zagęszczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z płynów stosowanych w infuzji przy oznaczaniu tych związków techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym i diodowym
Abstrakt
Praca zawiera metodykę przygotowania próbki oraz procedurę analityczną oznaczania obecności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w płynach infuzyjnych stosowanych do wlewów dożylnych dla ludzi oraz wyniki badań stężeń tych węglowodorów w płynach stosowanych do infuzji oraz w stosowanych do produkcji płynów infuzyjnych - substancjach farmaceutycznych. W płynach do infuzji stwierdzono 0,2-7,6 ng/l Benzo(a)pirenu, a w substancjach wyjściowych do tworzenia płynów infuzyjnych od 47 do 160 ng WWA/kg.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Annales Academiae Medicae Gedanensis
nr 32,
strony 309 - 320,
ISSN: 0303-4135 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Halkiewicz J., Kamiński M., Nowakowska J., Lukasiak J.: Zastosowanie techniki ekstrakcji na fazie stałej (SPE) do zagęszczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z płynów stosowanych w infuzji przy oznaczaniu tych związków techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym i diodowym// Annales Academiae Medicae Gedanensis. -Vol. 32., (2002), s.309-320
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 149 razy