Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach

Abstrakt

Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego muszą być poddane wielogodzinnemu chłodzeniu aby uległy zestaleniu. Stwierdzono, że niewielki dodatek frakcji wysokotopliwej do frakcji niskotopliwej powodował nieproporcjonalnie wysoki wzrost zawartości fazy stałej w mieszance.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Aktywność konferencyjna
Typ:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R., Losvik B.: Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach// / : , 2005,
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 128 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi