Abstrakt
Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego muszą być poddane wielogodzinnemu chłodzeniu aby uległy zestaleniu. Stwierdzono, że niewielki dodatek frakcji wysokotopliwej do frakcji niskotopliwej powodował nieproporcjonalnie wysoki wzrost zawartości fazy stałej w mieszance.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R., Losvik B.: Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach// / : , 2005,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 128 razy