dr hab. inż. Witold Przychodzeń
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii Organicznej
Kontakt dla biznesu
- Lokalizacja
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Telefon
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Media społecznościowe
Kontakt
- witprzyc@pg.edu.pl
Profesor uczelni
- Miejsce pracy
- Budynek A Wydziału Chemicznego pokój 5
- Telefon
- (58) 347 29 22
Wybrane publikacje
-
The thiohydroxamate system
Artykuł przeglądowy przedstawia aktualny stan wiedzy o związkach zawierających układ tiohydroksamowy, ich występowaniu w przyrodzie, metodach syntezy, reaktywności. Opisuje także właściwości i zastosowania pochodnych kwasów tiohydroksamowych w tym estrów Bartona oraz kompleksów z metalami.
-
Simultaneous determination of individual isothiocyanates in plant samples by HPLC-DAD-MS following SPE and derivatization with N-acetyl-l-cysteine
The procedure for the isothiocyanates (ITCs) determination that involves derivatization with N-acetyl-l-cysteine (NAC) and separation by HPLC was developed. Prior to derivatization, plant ITCs were isolated and purified using solid-phase extraction (SPE). The optimum conditions of derivatization are: 500 μL of isopropanolic eluate obtained by SPE combined with 500 μL of derivatizing reagent (0.2 M NAC and 0.2 M NaHCO3 in water)...
-
Isothiocyanates may chemically detoxify mutagenic amines formed in heat processed meat
Meat consumption represents a dietary risk factor increasing the incidence of common cancers, probably due to carcinogenic amines (HAAs) formed upon meat heating. Interestingly, cancers whose incidence is increased by meat consumption, are decreased in populations consuming brassica vegetables regularly. This inverse correlation is attributed to brassica anticarcinogenic components, especially isothiocyanates (ITCs) that stimulate...
wyświetlono 2270 razy