Laboratorium - Journal - Bridge of Knowledge

Search

Laboratorium

ISSN:

1643-7381

Ministry points: Help

Ministry points - current year
Year Points List
Year 2024 5 Journal not listed on ministry scored journal list 2024
Ministry points - previous years
Year Points List
2024 5 Journal not listed on ministry scored journal list 2024
2023 5 Not listed on the ministry scored journals list 2023
2022 5 Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022)
2021 5 Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022)
2020 5 Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022)
2019 5 Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022)
2018 2 B
2017 2 B
2016 2 B
2015 2 B

Impact Factor:

n/a

Filters

total: 7

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Journals

Year 2021
  • Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności

    Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę...

    Full text to download in external service

Year 2020
Year 2015
  • Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II
    Publication

    Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników. Na podstawie studium literaturowego stwierdzono, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność...

  • Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I
    Publication

    Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników, które wspomagają system odpornościowy, przyczyniają się do zapobiegania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy dolegliwości żołądkowych. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności...

    Full text to download in external service

  • Żywność funkcjonalna- najważniejsze osiągnięcia w zakresie badań i wykorzystania
    Publication

    W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na poznanie mechanizmów działania składników żywności funkcjonalnej na poziomie ekspresji genetycznej, co stwarza możliwość precyzyjniejszego scharakteryzowania funkcji bioaktywnych składników diety z uwzględnieniem zmienności genetycznej populacji. Daje to w efekcie bardziej wiarygodne wyniki badań naukowych dotyczących wpływu bioaktywnych składników diety na funkcjonowanie...

    Full text to download in external service

seen 1156 times