Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II

Abstract

Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników. Na podstawie studium literaturowego stwierdzono, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Laboratorium pages 25 - 27,
ISSN: 1643-7381
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Nosal N., Namieśnik J.: Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 9-10 (2015), s.25-27
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 178 times

Recommended for you

Meta Tags