A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk - Publication - Bridge of Knowledge

Search

A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk

Abstract

Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH.Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1114 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria no. 11, pages 83 - 89,
ISSN: 1644-0730
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Wenta W.: A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk// ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria. -Vol. 11., iss. 1 (2012), s.83-89
Bibliography: test
  1. Alberti-Fidanza A., Burini G., Perriello G., 2002. Total antioxidant capacity of colostrum, and transitional and mature human milk. J. Matern. Fetal Neonat. Med. 11 (4), 275-279. open in new tab
  2. Aycicek A., Erel O., Kocyigit A., Selek S., Demirkol M.R., 2006. Breast milk provides better antioxidant power than does formula. Nutrition 22 (6), 616-619. open in new tab
  3. Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensm. Wiss. u.-Technol 28 (1), 25-30. open in new tab
  4. Cano A., Acosta M., Arnaro M.B., 2000. A method to meas- ure antioxidant activity in organic media: application to lipophilic vitamins. Redox Rep. 5 (6), 365-370. open in new tab
  5. Compagnoni G., Giuffre B., Lista G., Mosca F., Marini A., 2004. CoQ10 plasmatic levels in breast-fed infants com- pared to formula-fed infants. Biol. Neonate 86, 165-169. open in new tab
  6. Cubero J., Sanchez C.L., Bravo R., Sanchez J., Rodriguez A.B., Rivero M., Barriga C., 2009. Analysis of the an- tioxidant activity in human milk, day vs. night. Cell Membr. Free Rad. Res. 1 (3), 100-101.
  7. Gossage C.P., Deyhim M., Yamini S., Douglass L.W., Mo- ser-Veillon P.B., 2002. Carotenoid composition of hu- man milk during the fi rst month postpartum and the re- sponse to ß-carotene supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 76 (1), 193-197. open in new tab
  8. Konieczka P., N amieśnik J., Zygmunt B., 2004. Qual- ity assessment and quality control of analytical results. CDAiMŚ Press, Gdańsk, Poland, 128-151. open in new tab
  9. Li W., Hosseinian F.S., Tsopmo A., Friel J.K., Beta T., 2009. Evaluation of antioxidant capacity and aroma quality of breast milk. Nutrition 25 (1), 105-114. open in new tab
  10. Lindmark-Mansson H., Akesson B., 2000. Antioxidative factors in milk. Brit. J. Nutr. Suppl. 1, 103-110. open in new tab
  11. Lönnerdal B., 2000. Breast milk: a truly functional food. Nutrition 16 (7-8), 509-511. open in new tab
  12. Matos C., Moutinho C., Balcão V., Almeida C., Ribeiro M., Marques A.F., Guerra A., 2009. Total antioxidant activ- ity and trace elements in human milk: the fi rst 4 months of breast-feeding. Eur. Food Res. Technol. 230 (2), 201-208. open in new tab
  13. Picciano M.F., 2001. Nutrient composition of human milk. Pediatr. Clin. North Am. 48 (1), 53-67. open in new tab
  14. Prior R.L., Wu X., Schaich K., 2005. Standardized methods for determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. J. Agric. Food Chem. 53, 4290-4302. open in new tab
  15. Sáenz A.T., Elisia I., Innis S.M., James K. Friel J.K., Kitts D.D., 2009. Use of ORAC to assess antioxidant capacity of human milk. J. Food Comp. Anal. 22 (7-8), 694-698.
  16. Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zeval- los L., Byrne H.D., 2006. C omparison of ABTS, DPPH, FRAP and ORAC assays for estimating antioxidant ac- tivity from guava fruit extracts. J. Food Comp. Anal. 19, 669-675. open in new tab
  17. Turoli D., Testolin G., Zanini R., Bellù R., 2004. Determi- nation of oxidative status in breast and formula milk. Acta Pediatr. 93, 1569-1574. open in new tab
  18. VanderJagta D.J., Okolob S.N., Costanza A., Blackwellc W., Glewa R.H., 2001. Antioxidant content of the milk of Nigerian women and the sera of their exclusively breast- fed infants. Nutr. Res. 21 (1), 121-128. open in new tab
  19. Zarban A., Taheri F, Chahkandi T., Sharifzadeh G., Khora- shadizadeh M., 2009. Antioxidant and radical scaveng- ing activity of human colostrum, transitional and mature milk. J. Clin. Biochem. Nutr. 45 (2), 150-154. open in new tab
  20. Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. open in new tab
  21. www.food.actapol.net/ widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powta- rzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH. open in new tab
  22. Wnioski. Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpusz- czalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutlenia- czy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektro- magnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego. Słowa kluczowe: mleko ludzkie, całkowita zdolność utleniająca, test ABTS, test DPPH Received -Przyjęto: 17.08.2011 Accepted for print -Zaakceptowano do druku: 20.11. 2011 open in new tab
  23. For citation -Do cytowania open in new tab
  24. Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. open in new tab
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 524 times

Recommended for you

Meta Tags