Abstract
Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH.Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria
no. 11,
pages 83 - 89,
ISSN: 1644-0730 - Language:
- English
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Martysiak-Żurowska D., Wenta W.: A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk// ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria. -Vol. 11., iss. 1 (2012), s.83-89
- Bibliography: test
-
- Alberti-Fidanza A., Burini G., Perriello G., 2002. Total antioxidant capacity of colostrum, and transitional and mature human milk. J. Matern. Fetal Neonat. Med. 11 (4), 275-279. open in new tab
- Aycicek A., Erel O., Kocyigit A., Selek S., Demirkol M.R., 2006. Breast milk provides better antioxidant power than does formula. Nutrition 22 (6), 616-619. open in new tab
- Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensm. Wiss. u.-Technol 28 (1), 25-30. open in new tab
- Cano A., Acosta M., Arnaro M.B., 2000. A method to meas- ure antioxidant activity in organic media: application to lipophilic vitamins. Redox Rep. 5 (6), 365-370. open in new tab
- Compagnoni G., Giuffre B., Lista G., Mosca F., Marini A., 2004. CoQ10 plasmatic levels in breast-fed infants com- pared to formula-fed infants. Biol. Neonate 86, 165-169. open in new tab
- Cubero J., Sanchez C.L., Bravo R., Sanchez J., Rodriguez A.B., Rivero M., Barriga C., 2009. Analysis of the an- tioxidant activity in human milk, day vs. night. Cell Membr. Free Rad. Res. 1 (3), 100-101.
- Gossage C.P., Deyhim M., Yamini S., Douglass L.W., Mo- ser-Veillon P.B., 2002. Carotenoid composition of hu- man milk during the fi rst month postpartum and the re- sponse to ß-carotene supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 76 (1), 193-197. open in new tab
- Konieczka P., N amieśnik J., Zygmunt B., 2004. Qual- ity assessment and quality control of analytical results. CDAiMŚ Press, Gdańsk, Poland, 128-151. open in new tab
- Li W., Hosseinian F.S., Tsopmo A., Friel J.K., Beta T., 2009. Evaluation of antioxidant capacity and aroma quality of breast milk. Nutrition 25 (1), 105-114. open in new tab
- Lindmark-Mansson H., Akesson B., 2000. Antioxidative factors in milk. Brit. J. Nutr. Suppl. 1, 103-110. open in new tab
- Lönnerdal B., 2000. Breast milk: a truly functional food. Nutrition 16 (7-8), 509-511. open in new tab
- Matos C., Moutinho C., Balcão V., Almeida C., Ribeiro M., Marques A.F., Guerra A., 2009. Total antioxidant activ- ity and trace elements in human milk: the fi rst 4 months of breast-feeding. Eur. Food Res. Technol. 230 (2), 201-208. open in new tab
- Picciano M.F., 2001. Nutrient composition of human milk. Pediatr. Clin. North Am. 48 (1), 53-67. open in new tab
- Prior R.L., Wu X., Schaich K., 2005. Standardized methods for determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. J. Agric. Food Chem. 53, 4290-4302. open in new tab
- Sáenz A.T., Elisia I., Innis S.M., James K. Friel J.K., Kitts D.D., 2009. Use of ORAC to assess antioxidant capacity of human milk. J. Food Comp. Anal. 22 (7-8), 694-698.
- Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zeval- los L., Byrne H.D., 2006. C omparison of ABTS, DPPH, FRAP and ORAC assays for estimating antioxidant ac- tivity from guava fruit extracts. J. Food Comp. Anal. 19, 669-675. open in new tab
- Turoli D., Testolin G., Zanini R., Bellù R., 2004. Determi- nation of oxidative status in breast and formula milk. Acta Pediatr. 93, 1569-1574. open in new tab
- VanderJagta D.J., Okolob S.N., Costanza A., Blackwellc W., Glewa R.H., 2001. Antioxidant content of the milk of Nigerian women and the sera of their exclusively breast- fed infants. Nutr. Res. 21 (1), 121-128. open in new tab
- Zarban A., Taheri F, Chahkandi T., Sharifzadeh G., Khora- shadizadeh M., 2009. Antioxidant and radical scaveng- ing activity of human colostrum, transitional and mature milk. J. Clin. Biochem. Nutr. 45 (2), 150-154. open in new tab
- Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. open in new tab
- www.food.actapol.net/ widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powta- rzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH. open in new tab
- Wnioski. Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpusz- czalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutlenia- czy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektro- magnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego. Słowa kluczowe: mleko ludzkie, całkowita zdolność utleniająca, test ABTS, test DPPH Received -Przyjęto: 17.08.2011 Accepted for print -Zaakceptowano do druku: 20.11. 2011 open in new tab
- For citation -Do cytowania open in new tab
- Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. open in new tab
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 524 times
Recommended for you
Lipidomika mleka kobiecego - wiele do odkrycia.
- D. Garwolińska,
- W. Hewelt-Belka,
- J. Namieśnik
- + 1 authors
The energy test ''100 fishing deys'' of a Baltic cutter
- A. Balcerski,
- C. Behrendt,
- P. Krajewski
- + 1 authors