A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk - Publication - Bridge of Knowledge

Search

A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk

Abstract

Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH.Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1178 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria no. 11, pages 83 - 89,
ISSN: 1644-0730
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Wenta W.: A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk// ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria. -Vol. 11., iss. 1 (2012), s.83-89
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 561 times

Recommended for you

Meta Tags