A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk

Abstrakt

Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH.Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1216 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria nr 11, strony 83 - 89,
ISSN: 1644-0730
Język:
angielski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Wenta W.: A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk// ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria. -Vol. 11., iss. 1 (2012), s.83-89
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 616 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi