Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia

Abstract

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in vitro. Takie podejście pozwala na dokładne zrozumienie procesów fizyko-chemicznych zachodzących w naszym organizmie oraz daje możliwość zaprojektowania pokarmu w taki sposób, aby zapewniał odpowiednią biodostępność składników odżywczych. Niniejszy rozdział stanowi przegląd wybranych metod badawczych mających na celu ocenę efektywności trawienia in vitro w zależności od struktury białek pokarmowych. Jako przykład białek pokarmowych wykorzystano białka mleczne w formie żeli białkowych. Struktura białek pokarmowych definiuje szybkość dyfuzji enzymów do wnętrza ich matrycy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie strony 133 - 139
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Dulko D.: Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia// Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie - spojrzenie młodych naukowców/ ed. Dr Justyna Karkowska-Kuleta, Dr Justyna Miszczyk Kraków: CREATIVETIME, 2017, s.133-139
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 226 times

Recommended for you

Meta Tags