Abstrakt
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in vitro. Takie podejście pozwala na dokładne zrozumienie procesów fizyko-chemicznych zachodzących w naszym organizmie oraz daje możliwość zaprojektowania pokarmu w taki sposób, aby zapewniał odpowiednią biodostępność składników odżywczych. Niniejszy rozdział stanowi przegląd wybranych metod badawczych mających na celu ocenę efektywności trawienia in vitro w zależności od struktury białek pokarmowych. Jako przykład białek pokarmowych wykorzystano białka mleczne w formie żeli białkowych. Struktura białek pokarmowych definiuje szybkość dyfuzji enzymów do wnętrza ich matrycy.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie strony 133 - 139
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Dulko D.: Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia// Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie - spojrzenie młodych naukowców/ ed. Dr Justyna Karkowska-Kuleta, Dr Justyna Miszczyk Kraków: CREATIVETIME, 2017, s.133-139
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 226 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Role of thermographic inspection in cardiosurgery.
- A. Z. Nowakowski,
- M. Kaczmarek,
- J. Siebert
- + 5 autorów
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów