Abstrakt
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in vitro. Takie podejście pozwala na dokładne zrozumienie procesów fizyko-chemicznych zachodzących w naszym organizmie oraz daje możliwość zaprojektowania pokarmu w taki sposób, aby zapewniał odpowiednią biodostępność składników odżywczych. Niniejszy rozdział stanowi przegląd wybranych metod badawczych mających na celu ocenę efektywności trawienia in vitro w zależności od struktury białek pokarmowych. Jako przykład białek pokarmowych wykorzystano białka mleczne w formie żeli białkowych. Struktura białek pokarmowych definiuje szybkość dyfuzji enzymów do wnętrza ich matrycy.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie strony 133 - 139
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Dulko D.: Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia// Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie - spojrzenie młodych naukowców/ ed. Dr Justyna Karkowska-Kuleta, Dr Justyna Miszczyk Kraków: CREATIVETIME, 2017, s.133-139
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 241 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
Role of thermographic inspection in cardiosurgery.
- A. Z. Nowakowski,
- M. Kaczmarek,
- J. Siebert
- + 5 autorów