Abstract
Zastosowano metodę separacji pianowej do odzyskiwania białka z serwatki. Wykazano silny wpływ prędkości powietrza w kolumnie, początkowego stężenia białka w serwatce i pH roztworu na przebieg i skuteczność flotacji. Współczynnik wzbogacenia maleje ze wzrostem prędkości przepływu powietrza oraz ze wzrostem początkowego stężenia białka serwatkowego. Najwyższą wartość współczynnika wzbogacenia uzyskano dla pH naturalnej serwatki.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- SSCHE 2008 ; 35th International Conference of Slovak Society of Chemical Engeneering [Dokument elekroniczny], proceedings, Tatranske Matliare, Slovakia, May 26-30, 2008 strony 0 - 4
- Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I.: Concentration of proteins in the whey stream// SSCHE 2008 ; 35th International Conference of Slovak Society of Chemical Engeneering [Dokument elekroniczny], proceedings, Tatranske Matliare, Slovakia, May 26-30, 2008/ ed. ed.: J. Markos. Bratislava: Publ. House of Slovak University of Technology, 2008, s.0-4
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 103 times