Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych

Abstract

W literaturze można znaleźć potwierdzenie dla tezy, że miniaturyzacja oraz automatyzacja to kluczowe elementy, które powinny być brane pod uwagę przy optymalizacji tych procedur analitycznych, w których występuje etap derywatyzacji analitów, jeśli mają być one zaliczone do grupy tzw. zielonych metodyk analitycznych. Rezultatem zastosowania takiego podejścia jest zmniejszenie ilości zużytych odczynników i tym samym, zmniejszenie ilości wytworzonych odpadów. Jedną z technik mikroekstrakcji, która spełnia powyższe wymogi jest dyspersyjna mikroekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, która w połączeniu z techniką GC-MS stanowi dobre rozwiązanie do oznaczania amin biogennych w próbkach o skomplikowanym składzie matrycy, np. winie.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 18 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (2018 Malamut)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 54 - 59,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2018
Bibliographic description:
Płotka-Wasylka J., Kłodzińska E., Namieśnik J.: Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2018), s.54-59
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 214 times

Recommended for you

Meta Tags