Abstract
W literaturze można znaleźć potwierdzenie dla tezy, że miniaturyzacja oraz automatyzacja to kluczowe elementy, które powinny być brane pod uwagę przy optymalizacji tych procedur analitycznych, w których występuje etap derywatyzacji analitów, jeśli mają być one zaliczone do grupy tzw. zielonych metodyk analitycznych. Rezultatem zastosowania takiego podejścia jest zmniejszenie ilości zużytych odczynników i tym samym, zmniejszenie ilości wytworzonych odpadów. Jedną z technik mikroekstrakcji, która spełnia powyższe wymogi jest dyspersyjna mikroekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, która w połączeniu z techniką GC-MS stanowi dobre rozwiązanie do oznaczania amin biogennych w próbkach o skomplikowanym składzie matrycy, np. winie.
Authors (3)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (2018 Malamut)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 54 - 59,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2018
- Bibliographic description:
- Płotka-Wasylka J., Kłodzińska E., Namieśnik J.: Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2018), s.54-59
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 214 times