Abstract
Celem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy gatunkami, ale także pomiędzy szczepami w obrębie jednego gatunku. Zaznacza się również tendencja, że mikroorganizmy psychrofilne (i prawdopodobnie termofilne) są bardziej podatne na działanie ciśnienia w ujemnej temperaturze niż mezofilne.
Authors (3)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
no. 58,
pages 419 - 424,
ISSN: 1230-0322 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Dunajski E.: Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 58., nr. nr 4 (2008), s.419-424
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 125 times