Abstract
Określano postęp enzymatycznej hydrolizy ogrzewanych i nie ogrzewanych olejów (olej rzepakowy i oleje oliwkowe). W tym celu badano ilość kwasów tłuszczowych uwalnianych z triacylogliceroli w procesie enzymatycznej hydrolizy. Porównywano trzy metody: miareczkową, HPSEC i metodę wagową. Stwierdzono, że w przypadku olejów nie ogrzewanych porównywalne wyniki dawały zarówno metoda wagowa, jak i HPSEC. Metoda ta informowała jednocześnie o podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na enzymatyczną hydrolizę. Najmniej dokładną i dającą zawyżone wyniki okazała się metoda miareczkowa.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 41,
pages 246 - 254,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Nowosadko I.: Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 3/4 (2006), s.246-254
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 126 times