Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review

Abstract

Pestycydy i PCB występują w różnych elementach środowiska w dość małych stężeniach, ale związki te ulegają kumulacji i stąd są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt. Różnorodność matryc i właściwości fizyko-chemicznych tych związków wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Procedura analityczna składa się z kolejnych bardzo ważnych etapów: pobrania i przygotowania próbki do analizy, ekstrakcji analitów z matrycy, oczyszczania ekstraktów przed analizą i odpowiedniego oznaczania końcowego. Każdy krok procedury jest bardzo ważny, a dokładność i prawidłowość jego wykonania oraz zapewnienie optymalnych warunków stosowanej metody ma decydujący wpływ na wynik końcowy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S no. 9, pages 1177 - 1192,
ISSN: 1898-6196
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review// Ecological Chemistry and Engineering = Chemia i Inżynieria Ekologiczna. -Vol. 9., nr. 10 (2002), s.1177-1192
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 209 times

Recommended for you

Meta Tags