Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review

Abstract

Pestycydy i PCB występują w różnych elementach środowiska w dość małych stężeniach, ale związki te ulegają kumulacji i stąd są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt. Różnorodność matryc i właściwości fizyko-chemicznych tych związków wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Procedura analityczna składa się z kolejnych bardzo ważnych etapów: pobrania i przygotowania próbki do analizy, ekstrakcji analitów z matrycy, oczyszczania ekstraktów przed analizą i odpowiedniego oznaczania końcowego. Każdy krok procedury jest bardzo ważny, a dokładność i prawidłowość jego wykonania oraz zapewnienie optymalnych warunków stosowanej metody ma decydujący wpływ na wynik końcowy.

Authors (2)

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S no. 9, pages 1177 - 1192,
ISSN: 1898-6196
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review// Ecological Chemistry and Engineering = Chemia i Inżynieria Ekologiczna. -Vol. 9., nr. 10 (2002), s.1177-1192
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 197 times

Recommended for you

Meta Tags