Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review
Abstrakt
Pestycydy i PCB występują w różnych elementach środowiska w dość małych stężeniach, ale związki te ulegają kumulacji i stąd są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt. Różnorodność matryc i właściwości fizyko-chemicznych tych związków wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Procedura analityczna składa się z kolejnych bardzo ważnych etapów: pobrania i przygotowania próbki do analizy, ekstrakcji analitów z matrycy, oczyszczania ekstraktów przed analizą i odpowiedniego oznaczania końcowego. Każdy krok procedury jest bardzo ważny, a dokładność i prawidłowość jego wykonania oraz zapewnienie optymalnych warunków stosowanej metody ma decydujący wpływ na wynik końcowy.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S
nr 9,
strony 1177 - 1192,
ISSN: 1898-6196 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: Przegląd metod oznaczania pestycydów i PCB w żywności. Methods of determination of pesticides and PCB´s in food - review// Ecological Chemistry and Engineering = Chemia i Inżynieria Ekologiczna. -Vol. 9., nr. 10 (2002), s.1177-1192
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 197 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Physical, Chemical and Biological Changes in the Gulf of Gdańsk Ecosystem (Southern Baltic Sea).
- A. Kot-Wasik,
- B. Żukowska,
- D. Dąbrowska
- + 3 autorów