Abstract
Przedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm. strony 255 - 272
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Synowiecki J.: Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności// Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm./ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007, s.255-272
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 467 times