Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności

Abstract

Przedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm. strony 255 - 272
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Synowiecki J.: Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności// Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm./ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007, s.255-272
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 467 times

Recommended for you

Meta Tags