Abstrakt
Przedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm. strony 255 - 272
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Synowiecki J.: Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności// Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm./ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007, s.255-272
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 463 razy