Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności

Abstrakt

Przedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm. strony 255 - 272
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Synowiecki J.: Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności// Chemia żywności: sacharydy, lipidy i białka. T. 2. Wyd. 5 zm./ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007, s.255-272
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 463 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi