Abstract
Celem badań było dobranie optymalnych warunków etapu naświetlania olejów roślinnych z zastosowaniem promieniowania ultrafioletowego. Dobrano powierzchnię naświetlania i grubość filmu oleju, a także odległość próbki oleju od źródła światła i moc promieniowania ultrafioletowego.Lotne produkty utleniania izolowano przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej i rozdzielano z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Title of issue:
- Advances in research and technology of rapeseed oil : Monograph. - Part II strony 11 - 19
- Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Selection of the UV irradiation conditions for accelerated edible oil oxidation procedure.// Advances in research and technology of rapeseed oil : Monograph. - Part II/ ed. ed. E. Szłyk. - UMK. Toruń: Wydaw. Nauk. UMK, 2009, s.11-19
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 91 times