Skażenia żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Skażenia żywności

Abstract

Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na możliwości technologicznezmniejszenia skażenia żywności.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności strony 516 - 544
Language:
Polish
Publication year:
2002
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 324 times

Recommended for you

Meta Tags