Abstract
Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na możliwości technologicznezmniejszenia skażenia żywności.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności strony 516 - 544
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 324 times
Recommended for you
Amigdalina - lek przeciwnowotworowy czy trucizna?
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- J. Namieśnik
- + 1 authors
2017