Abstract
W rozdziale 5 przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii: definicja i zakres toksykologii żywności, trucizny - definicje, zatrucia, kryteria oceny higieniczno-toksykologicznej związków chemicznych, toksykologię związków chemicznych występujących w żywności, wchłanianie, przemiany substancji w organizmie, wydalanie i wydzielanie, czynniki wpływające na wchłanianie z przewodu pokarmowego, mechanizm przemian i wynik działania związku. Opisano szkodliwe związki chemiczne występujące w surowcach i produktach żywnościowych jako skutek: zanieczyszczenia chemicznego powietrza, wód i gleby (metale ciężkie, polichlorobifenyle, dioksyny, radionuklidy), chemizacji rolnictwa (azotany III i V, pestycydy), składowania (mikotoksyny) lub powstawania w czasie procesu technologicznego (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) a także ich działanie toksyczne oraz technologiczne możliwości zmniejszenia zawartości szkodliwych związków w żywności.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności. Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności strony 149 - 177
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Sadowska M.: Skażenia żywności. Rozdział 5// Chemia żywności. Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.149-177
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 356 times
Recommended for you
Physical, Chemical and Biological Changes in the Gulf of Gdańsk Ecosystem (Southern Baltic Sea).
- A. Kot-Wasik,
- B. Żukowska,
- D. Dąbrowska
- + 3 authors