The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines
Abstract
Obniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego translokację do jądra. Potwierdza to chemoprewencyjne działanie fitozwiązków kapusty.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Published in:
-
Acta Biochimica Polonica
no. 56,
ISSN: 0001-527X - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Licznerska B., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Supplement (2009),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 72 times
Recommended for you
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors
2009
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
- H. Szaefer,
- B. Licznerska,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors
2009