The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines

Abstract

Obniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego translokację do jądra. Potwierdza to chemoprewencyjne działanie fitozwiązków kapusty.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
Acta Biochimica Polonica no. 56,
ISSN: 0001-527X
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Licznerska B., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Supplement (2009),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 72 times

Recommended for you

Meta Tags