The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines
Abstrakt
Obniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego translokację do jądra. Potwierdza to chemoprewencyjne działanie fitozwiązków kapusty.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Opublikowano w:
-
Acta Biochimica Polonica
nr 56,
ISSN: 0001-527X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Licznerska B., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Supplement (2009),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 72 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów
2009
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
- H. Szaefer,
- B. Licznerska,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów
2009