Wpływ różnych metod utrwalania na wartość odżywczą i biologiczną oraz jakość mikrobiologiczną mleka ludzkiego
Abstract
Tematyka badawcza pracy związana jest z określeniem wpływu ogrzewania konwekcyjnego, ogrzewania polem promieniowania mikrofalowego oraz działania wysokiego ciśnienia w ujemnej temperaturze na jakość mikrobiologiczną jak również wartość odżywczą i biologiczną mleka kobiecego. W przeglądzie literaturowym opisano skład mleka ludzkiego, sposób działania Banków Mleka Kobiecego (BMK) i sposób postępowania z mlekiem ludzkim w BMK. W części eksperymentalnej określono wpływ stosowanych technik utrwalania na drobnoustroje termowrażliwe i termoodporne mleka ludzkiego oraz na stężenie składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany), zmiany w składnikach lipidowych (skład kwasów tłuszczowych, stężenie pierwotnych oraz wtórnych produktów utleniania lipidów). Oznaczono również zmiany aktywności wybranych biologicznie składników mleka ludzkiego o działaniu przeciwutleniającym (dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationowa, witamina C), przeciwdrobnoustrojowym (lizozym, laktoferyna), immunoochronnym oraz immunomodulującym (immunoglobulina A, cytokina TGF-β2), oraz enzymów trawiennych (lipazy) pod wpływem stosowania wysokiej temperatury w różnych przedziałach czasowych. Uzyskane wyniki badań pozytywnie opiniują możliwość wykorzystania pasteryzacji termicznej polem promieniowania mikrofalowego jako metody alternatywnej wobec pasteryzacji holder wykorzystywanej w BMK.
Author (1)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Author(s))
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2019
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 400 times
Recommended for you
Lipidomika mleka kobiecego - wiele do odkrycia.
- D. Garwolińska,
- W. Hewelt-Belka,
- J. Namieśnik
- + 1 authors