Abstract
W pracy badano olej palmowy oraz mieszanki oleju palmowego z uwodornionym lub ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. W metodach NMR i DSC stosowano podobne sposoby termostatowania tzn. próbki przed analizą były termostatowane przez 1 godz. w temp 0oC (podobnie jak tłuszcz uwodorniony w normie ISO) lub przez 16 godz. w temp. 10oC (podobnie jak olej palmowy w normie ISO). Dodatkowo metodą DSC analizowano wszystkie próbki bez ich termostatowania, tylko po szybkim schłodzeniu.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 97 - 99
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R.: Zastosowanie metod NMR i DSC do badania mieszanek zawierających olej palmowy// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.97-99
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 204 times