Abstrakt
W pracy badano olej palmowy oraz mieszanki oleju palmowego z uwodornionym lub ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. W metodach NMR i DSC stosowano podobne sposoby termostatowania tzn. próbki przed analizą były termostatowane przez 1 godz. w temp 0oC (podobnie jak tłuszcz uwodorniony w normie ISO) lub przez 16 godz. w temp. 10oC (podobnie jak olej palmowy w normie ISO). Dodatkowo metodą DSC analizowano wszystkie próbki bez ich termostatowania, tylko po szybkim schłodzeniu.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 97 - 99
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R.: Zastosowanie metod NMR i DSC do badania mieszanek zawierających olej palmowy// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.97-99
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 204 razy