Publications
Filters
total: 9
Catalog Publications
Year 2010
-
Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils
PublicationCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydatywnej olejów rzepakowych i słonecznikowych. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie UV. Po naświetlaniu lotne produkty utlenienia były izolowane z fazy nadpowierzchniowej przy pomocy mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej HS-SPME(włókno DVB/CAR/PDMS) i oznaczane z zastosowaniem chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID)....
-
The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films
PublicationCelem pracy była enzymatyczna modyfikacja folii otrzymanych z żelatyny rybnej. Źródłem żelatyny były surowe i wędzone skóry łososia. Stwierdzono, że czas żelowania roztworu żelatyny ulegał skróceniu w obecności transglutaminazy w badanym zakresie 0,1-0,2 mg/ml. Enzymatyczne modyfikacje prowadziły do obniżenia rozpuszczalności folii, jednakże w różnym stopniu zależnym od źródła białka. Obecność DTT lub cysteiny w mieszaninie reakcyjnej...
Year 2008
-
A comparative evaluation of PCR ribotyping and ERIC PCR for determining the diversity of clinical Pseudomonas aeruginosa isolates
PublicationW pracy porównano dwie metody stosowane do badania różnorodności genetycznej drobnoustrojów. Modelem do badań była grupa 62 klinicznych izolatów bakterii P. aeruginosa. Zdecydowanie wyższy potencjał różnicujący stwierdzono w przypadku metody ERIC PCR, której zastosowanie pozwoliło na wyodrębnienie 36 różnych genotypów. W przypadku rybotypowania wyróżniono tylko 9 genotypów.
-
The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells
PublicationWcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.
-
Wędliny ''Brassica'' - nowe myślenie o masowej produkcji żywności
PublicationArtykuł przeznaczony jest dla osób z branży mięsnej. Przedstawia naukowe podstawy opracowanej na Wydziale Chemicznym PG we współpracy z Zakładami Mięsnymi Nowak technologii produkcji wędlin prozdrowotnych wzbogaconych w fitokompleks kapusty białej.
Year 2007
-
Otrzymywanie i właściwości preparatów unieruchomionej termostabilnej β-glukozydazy z Sulfolobus shibatae
Publicationβ-Glukozydaza z Sulfolobus shibatae, unieruchomiona poprzez katalizowane transglutaminazą sieciowanie na żelu krzemionkowym, charakteryzuje się niewielką wrażliwością na zmiany pH w zakresie odpowiadającym kwasowości mleka i serwatki. Duża termostabilność preparatu umożliwia jego zastosowanie do hydrolizy laktozy w reaktorze działającym w podwyższonej temperaturze hamującej lub znacznie ograniczającej rozwój niepożądanych drobnoustrojów.
Year 2005
-
Aktywność przeciwutleniająca polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej podczas ich obróbki termicznej.
PublicationZawartość polifenoli w soku z kapusty surowej rośnie z ~0,3mg/ml do ~12 mg/ml po 6 godz. ogrzewania, a w przypadku soku z kapusty kiszonej maleje odpowiednio z ~0,6 do ~0,14 mg/ml. Uzyskano dobrą korelację pomiędzy zawartością polifenoli a aktywnością przeciwutleniającą soków nie ogrzewanych i ogrzewanych, oznaczaną testem ABTS. Na podstawie testu β-karoten - kwas linolowy stwierdzono, że sok z kapusty surowej w całym badanym okresie...
-
Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy
PublicationWybrane próbki tłuszczów stosowanych do głębokiego smażenia w punktach gastronomicznych poddawano lipolizie in vitro w obecności lipazy trzustkowej. Tłuszcze te charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością frakcji polarnej i spolimeryzowanych triacylogliceroli (TAG). Przebieg lipolizy kontrolowano metodą HPSEC. Stwierdzono, że tłuszcze ogrzewane ulegają lipolizie znacznie trudniej niż olej świeży. Najtrudniej ulegają lipolizie...
-
Toxic components of food packaging materials
PublicationW rozdziale scharakteryzowano materiały wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności i stosowane składniki dodatkowe, polepszające ich użytkowe właściwości oraz przeanalizowano możliwość migracji niektórych substancji toksycznych z tych opakowań do produktów żywnościowych.