Dorota Adamczyk
Employment
- Maintenance Worker at Sekcja Utrzymania Gmachów ETI
Contact
- doradamc@pg.edu.pl
Maintenance Worker
- Workplace
- Gmach Elektroniki Telekomunikacji i Informatyki pokój 61
- Phone
- (58) 347 23 45
Publication showcase
-
O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem
Skonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne...
-
Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku
Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukiwanie sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
seen 603 times