O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem - Publication - Bridge of Knowledge

Search

O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem

Abstract

Skonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne w roztworach kwasnych. Wyniki sugerują, że elektrody z polimerem elektroaktywnym i membraną z polichlorku winylu zawierają kwas stearynowy mozna bedzie wykorzystać w sensorze smaku kwasnego.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska strony 415 - 418
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Szpakowska M., Adamczyk D., Lisowska-Oleksiak A.: O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem// Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska/ ed. [red. t. Krystyna Konieczny, Michał Bodzek]. Gliwice: [s.n.] (Lublin : Drukarnia Perfekta), 2008, s.415-418
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 83 times

Recommended for you

Meta Tags