Abstract
Skonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne w roztworach kwasnych. Wyniki sugerują, że elektrody z polimerem elektroaktywnym i membraną z polichlorku winylu zawierają kwas stearynowy mozna bedzie wykorzystać w sensorze smaku kwasnego.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska strony 415 - 418
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Adamczyk D., Lisowska-Oleksiak A.: O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem// Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska/ ed. [red. t. Krystyna Konieczny, Michał Bodzek]. Gliwice: [s.n.] (Lublin : Drukarnia Perfekta), 2008, s.415-418
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 119 times