Każda metoda rozdzielania mieszanin opiera się na różnicach we właściwościach fizycznych składników mieszaniny, takich jak stan skupienia, rozpuszczalność, temperatura wrzenia czy wielkość cząsteczek. Mieszaninę niejednorodną można rozdzielić przez filtrację, sedymentację lub dekantację. Z kolei mieszaniny jednorodne rozdzielić można przez: destylację, odparowanie rozpuszczalnika, krystalizację, ekstrakcję lub chromatografię.Wszsytkie te techniki są omawiane podczas zajęć.
Teachers
- prof. dr hab. inż. Agata Kot-Wasik
- dr inż. Paweł Kubica
- prof. dr hab. inż. Andrzej Wasik
- dr hab. inż. Weronika Hewelt-Belka
- dr inż. Tomasz Majchrzak
Details
- WWW:
- https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=44960 open in new tab
- Start date:
- 20-02-2025
- Access type:
-
By teacher
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 6 times