Characterization of bioactive peptides from chicken feather keratin and products of their transformations occurring during the Maillard reaction
Details
- Financial Program Name:
- PRELUDIUM
- Organization:
- Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
- Agreement:
- UMO-2021/41/N/NZ9/04466 z dnia 2022-01-03
- Realisation period:
- 2021-11-26 - 2025-01-02
- Project manager:
- Antoni Taraszkiewicz
- Team members:
-
- Co-Investigator dr inż. Izabela Sinkiewicz
- Mentor dr hab. inż. Hanna Staroszczyk
- Realised in:
- Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
- Request type:
- National Research Programmes
- Domestic:
- Domestic project
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
Papers associated with that project
Filters
total: 2
Catalog Projects
Year 2024
-
The biological role of prolyl oligopeptidase and the procognitive potential of its peptidic inhibitors from food proteins
PublicationProlyl oligopeptidase (POP) is a conserved serine protease belonging to proline-specific peptidases. It has both enzymatic and non-enzymatic activity and is involved in numerous biological processes in the human body, playing a role in e.g., cellular growth and differentiation, inflammation, as well as the development of some neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. This article describes the physiological and pathological...
Year 2022
-
Charakterystyka izolatów keratyny z piór drobiowych w aspekcie produkcji biopeptydów i biodegradowalnych opakowań
PublicationPióra stanowią uciążliwy, masowo produkowany odpad przemysłu spożywczego, który zalega na wysypiskach ze względu na powolne tempo biodegradacji. Składają się one w ok. 90% z keratyny, włóknistego białka, stabilizowanego licznymi wiązaniami disulfidowymi i wodorowymi. Celem niniejszych badań było opracowanie metod przetwarzania keratyny z piór drobiowych z zamiarem otrzymania rozpuszczalnych preparatów białkowych, przeznaczonych...
seen 1122 times