Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food

Abstract

Pestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednoczesnym dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Wszystkie etapy procedury analitycznej, na którą składają się: pobranie i przygotowanie próbki, ekstrakcja analitów z matrycy, oczyszczanie ekstraktów i oznaczenie końcowe, są bardzo istotne, a dokładność i prawidłowość ich wykonania ma decydujący wpływ na wynik końcowy.

Citations

  • 1 0 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 2 9

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 108, pages 669 - 680,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Beyer A., Biziuk M.: Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 108., nr. nr 2 (2008), s.669-680
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2007.11.024
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 104 times

Recommended for you

Meta Tags