Badanie, metodami dynamiki molekularnej, hydratacji domeny katalitycznej cząsteczki kinezyny oraz wpływu efektów hydratacyjnych na jej funkcjonalność motoryczną
Abstract
Celem pracy było zbadanie właściwości wody solwatacyjnej wokół domeny motorycznej kinezyny oraz pomiędzy kinezyną a dimerem tubulinowym. Ponadto, analizowany był wpływ rozpuszczalnika na siłę generowaną przez szyjkę łącznikową kinezyny. Dane otrzymane zostały z użyciem symulacji komputerowych. Odkryto liniową korelację pomiędzy współczynnikami dyfuzji wody solwatacyjnej i ruchliwością sąsiadujących atomów białka. Wpływ wody na ruchliwość atomów zależał silnie od kształtu powierzchni kontaktu woda-białko. Zmiany w dynamice i strukturze wody solwatacyjnej wokół pojedynczego białka i w obszarze pomiędzy dwiema powierzchniami białkowymi wydają się mieć wiele wspólnych cech. Na wodę solwatacyjną pomiędzy białkami wpływ wywiera pole elektryczne generowane przez białka. Gęstość wody solwatacyjnej wzrasta. Wyjaśnia to dyskutowany w pracy model solwatacji, oparty na właściwościach wody czystej. Omówiono także różnice pomiędzy hydrofobową i hydrofilową solwatacją. Wiele wskazuje na to, że najważniejszym czynnikiem różnicującym oba procesy jest obecność niewielkiej pustej przestrzeni pomiędzy hydrofobową cząsteczką solwatowaną a wodą.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2013
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 123 times
Recommended for you
MM/PBSA analysis of molecular dynamics simulations of bovine beta-lactoglobulin: free energy gradients in conformational transitions?
- F. Fogolari,
- E. Moroni,
- M. Wojciechowski
- + 3 authors