Biofumigacja jako alternatywna, przyjazna środowisku technologia ochrony roślin uprawnych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Biofumigacja jako alternatywna, przyjazna środowisku technologia ochrony roślin uprawnych

Abstract

W dobie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia coraz częściej buntujemy się przeciwko syntetycznym związkom chemicznym dodawanym do żywności i stosowanym w rolnictwie. Duże kontrowersje od dawna budzi wykorzystywannie syntetycznych pestycydów w ochronie upraw, szczególnie roślin jadalnych, toteż poszukuje się bardziej ekologicznych technologii, wśród których na największą uwagę zasługuje biofumigacja. Polega ona na wykorzystaniu naturalnych związków występujących głównie w roślinach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w zwalczaniu szkodników i drobnoustrojów atakujących uprawy rolne. W artykule przedstawiono istotę i zastosowanie procesu biofumigacji. Wspomniano też o innej metodzie ochrony roślin z wykorzystaniem bakterii Bacillus thuringiensis.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Language:
Polish
Publication year:
2010
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 99 times

Recommended for you

Meta Tags