Biofumigacja jako alternatywna, przyjazna środowisku technologia ochrony roślin uprawnych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Biofumigacja jako alternatywna, przyjazna środowisku technologia ochrony roślin uprawnych

Abstrakt

W dobie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia coraz częściej buntujemy się przeciwko syntetycznym związkom chemicznym dodawanym do żywności i stosowanym w rolnictwie. Duże kontrowersje od dawna budzi wykorzystywannie syntetycznych pestycydów w ochronie upraw, szczególnie roślin jadalnych, toteż poszukuje się bardziej ekologicznych technologii, wśród których na największą uwagę zasługuje biofumigacja. Polega ona na wykorzystaniu naturalnych związków występujących głównie w roślinach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w zwalczaniu szkodników i drobnoustrojów atakujących uprawy rolne. W artykule przedstawiono istotę i zastosowanie procesu biofumigacji. Wspomniano też o innej metodzie ochrony roślin z wykorzystaniem bakterii Bacillus thuringiensis.

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Język:
polski
Rok wydania:
2010
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 29 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi