Abstract
Badano możliwości produkcji wodoru w procesie ciemnej fermentacji beztlenowej z pożywki tioglikolanowej z dodatkiem gliceryny przez bakterie Enterobacter aerogenes. Przetestowano stanowisko umożliwiające prowadzenie fermentacji, odbiór i analitykę produktów lotnych i medium ciekłego. Uzyskano dobrą powtarzalność doświadczeń. Stwierdzono, że gliceryna jest trudniej przyswajalna przez bakterie niż np. glukoza, stąd ilość gazu powstającego podczas fermentacji gliceryny była około dwukrotnie niższa niż podczas „fermentacji testowej” ze standardową pożywką. Aby uzyskać wyższy stopień konwersji gliceryny do wodoru oraz zwiększenie szybkości wytwarzania wodoru potrzebne są badania nad adaptacją w/w szczepu bakterii od pożywki standardowej do bogatej w glicerynę, a także nad optymalizacją parametrów operacyjnych procesu.
Authors (7)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- XXI Ogólnopolska Konferencja Inżynierii Chemicznej i Procesowej : Materiały Konferencyjne strony 1 - 5
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2013
- Bibliographic description:
- Lewandowski P., Hołowacz I., Konopacka-Łyskawa D., Tomczak-Wandzel R., Boczkaj G., Głazowska J., Kamiński M.: Biokonwersja gliceryny odpadowej do wodoru przez bakterie Enterobacter aerogenes // XXI Ogólnopolska Konferencja Inżynierii Chemicznej i Procesowej : Materiały Konferencyjne/ Szczecin: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny , 2013, s.1-5
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 279 times