Abstrakt
Badano możliwości produkcji wodoru w procesie ciemnej fermentacji beztlenowej z pożywki tioglikolanowej z dodatkiem gliceryny przez bakterie Enterobacter aerogenes. Przetestowano stanowisko umożliwiające prowadzenie fermentacji, odbiór i analitykę produktów lotnych i medium ciekłego. Uzyskano dobrą powtarzalność doświadczeń. Stwierdzono, że gliceryna jest trudniej przyswajalna przez bakterie niż np. glukoza, stąd ilość gazu powstającego podczas fermentacji gliceryny była około dwukrotnie niższa niż podczas „fermentacji testowej” ze standardową pożywką. Aby uzyskać wyższy stopień konwersji gliceryny do wodoru oraz zwiększenie szybkości wytwarzania wodoru potrzebne są badania nad adaptacją w/w szczepu bakterii od pożywki standardowej do bogatej w glicerynę, a także nad optymalizacją parametrów operacyjnych procesu.
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- XXI Ogólnopolska Konferencja Inżynierii Chemicznej i Procesowej : Materiały Konferencyjne strony 1 - 5
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Lewandowski P., Hołowacz I., Konopacka-Łyskawa D., Tomczak-Wandzel R., Boczkaj G., Głazowska J., Kamiński M.: Biokonwersja gliceryny odpadowej do wodoru przez bakterie Enterobacter aerogenes // XXI Ogólnopolska Konferencja Inżynierii Chemicznej i Procesowej : Materiały Konferencyjne/ Szczecin: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny , 2013, s.1-5
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 278 razy