Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań fermentacji metanowej biomasy kapusty białej i osadu nadmiernego pobranego z oczyszczalni ścieków Saur Neptun Gdańsk S.A. Proces fermentacji prowadzono w warunkach mokrych, w sposób quaziciągły, w temperaturze 37°C. Zaobserwowano, że poddając fermentacji beztlenowej wsad zawierający kapustę białą oraz osad nadmierny można uzyskać biogaz o średnim składzie 50% metanu i 50% ditlenku węgla. Podczas fermentacji następuje redukcja suchej masy organicznej z 85% do 63% s.m

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
CHEMIK nauka-technika-rynek strony 381 - 381,
ISSN: 0009-2886
Język:
polski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Łuczak J., Kępczyńska M., Wigier M., Aranowski R.: Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego// CHEMIK nauka-technika-rynek. -., nr. supl. 7 (2012), s.381-381
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 238 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi