Abstrakt
Przedstawiono badania nad możliwością redukcji biomasy kapusty białej w procesie mezofilowej ko-fermentacji z przefermentowanym osadem ściekowym w procesie jednostopniowej fermentacji. Wykazano, że biomasę kapusty białej można poddać ko-fermentacji z osadem ściekowym przy obciążeniu komory fermentacyjnej na poziomie 1,87 kg smo m-3d-1. Zaobserwowano, że w wyniku fermentacji metanowej wsadu można uzyskać biogaz o średnim składzie 50% obj. metanu i 50% obj. ditlenku węgla z wydajnością 189 dm3 biogazu kg-1smo d-1. Uzyskano stopień przefermentowania na poziomie 70,5% suchej masy organicznej. Intensyfikację wydajności produkcji biogazu oraz stopnia przefermentowania można uzyskać poprzez optymalizację składu, temperatury i/lub zastosowanie dodatkowych metod przygotowania wsadu, jak hydroliza czy dezingeracja
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- Eco-Energetic - Biogas. - Research, Technologies, Law and Economics in Baltic Sea Region strony 147 - 156
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Łuczak J., Dargacz P., Aranowski R.: Anaerobic co-digestion of white cabbage and sewage sludge// Eco-Energetic - Biogas. - Research, Technologies, Law and Economics in Baltic Sea Region/ ed. eds. a. Cenian, J. Gołaszewski, T. Noch. Gdańsk: Wydaw. GSW, 2012, s.147-156
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 120 razy