Anaerobic co-digestion of white cabbage and sewage sludge - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Anaerobic co-digestion of white cabbage and sewage sludge

Abstrakt

Przedstawiono badania nad możliwością redukcji biomasy kapusty białej w procesie mezofilowej ko-fermentacji z przefermentowanym osadem ściekowym w procesie jednostopniowej fermentacji. Wykazano, że biomasę kapusty białej można poddać ko-fermentacji z osadem ściekowym przy obciążeniu komory fermentacyjnej na poziomie 1,87 kg smo m-3d-1. Zaobserwowano, że w wyniku fermentacji metanowej wsadu można uzyskać biogaz o średnim składzie 50% obj. metanu i 50% obj. ditlenku węgla z wydajnością 189 dm3 biogazu kg-1smo d-1. Uzyskano stopień przefermentowania na poziomie 70,5% suchej masy organicznej. Intensyfikację wydajności produkcji biogazu oraz stopnia przefermentowania można uzyskać poprzez optymalizację składu, temperatury i/lub zastosowanie dodatkowych metod przygotowania wsadu, jak hydroliza czy dezingeracja

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Tytuł wydania:
Eco-Energetic - Biogas. - Research, Technologies, Law and Economics in Baltic Sea Region strony 147 - 156
Język:
angielski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Łuczak J., Dargacz P., Aranowski R.: Anaerobic co-digestion of white cabbage and sewage sludge// Eco-Energetic - Biogas. - Research, Technologies, Law and Economics in Baltic Sea Region/ ed. eds. a. Cenian, J. Gołaszewski, T. Noch. Gdańsk: Wydaw. GSW, 2012, s.147-156
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 120 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi