Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis
Abstract
Celem projektu, którego wyniki opisano w pracy byly badania dwóch odmian (jasna i czerwona) owoców grejfruta (in vitro i in vivo) stosowanych jako suplement diety pacjentów cierpiących na arterioskleroze. Stwierdzono, że zawartość związków bioaktywnych a w szczególności zwiazakow fenolowych i lepsze właściwosci przeciwutelniajace wykazuja owoce jasnej odmiany grajfruta. Stosowanie diety z dodatkiem owoców czerownego grejfruta w istotny sposób wpłynęło na zahamowanie wzrostu steżenia lipidów w osoczu krwi. Dieta z dodatkiem owocow czerwonego grejfruta wpłynela w sposób istotny na spadek poziomu lipidów triglicerydów w osoczu krwi pacjentow cierpiacych na arteriosklerozę.
Authors (11)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Acta Horticulturae. strony 137 - 144
- Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Park Y., Caspi A., Libman I., Lerner H., Trakhtenberg S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Tashma Z., Katrich E., Gorinstein S.: Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis// Acta Horticulturae./ : , 2009, s.137-144
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 106 times
Recommended for you
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 authors
The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
- Z. Jastrzębski,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 authors
Influence of two cultivars of persimmon on atherosclerosis indices in rats fed cholesterol-containing diets: investigation in vitro and in vivo
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 authors
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors