Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis
Abstrakt
Celem projektu, którego wyniki opisano w pracy byly badania dwóch odmian (jasna i czerwona) owoców grejfruta (in vitro i in vivo) stosowanych jako suplement diety pacjentów cierpiących na arterioskleroze. Stwierdzono, że zawartość związków bioaktywnych a w szczególności zwiazakow fenolowych i lepsze właściwosci przeciwutelniajace wykazuja owoce jasnej odmiany grajfruta. Stosowanie diety z dodatkiem owoców czerownego grejfruta w istotny sposób wpłynęło na zahamowanie wzrostu steżenia lipidów w osoczu krwi. Dieta z dodatkiem owocow czerwonego grejfruta wpłynela w sposób istotny na spadek poziomu lipidów triglicerydów w osoczu krwi pacjentow cierpiacych na arteriosklerozę.
Autorzy (11)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Acta Horticulturae. strony 137 - 144
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Park Y., Caspi A., Libman I., Lerner H., Trakhtenberg S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Tashma Z., Katrich E., Gorinstein S.: Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis// Acta Horticulturae./ : , 2009, s.137-144
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 106 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
- Z. Jastrzębski,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Influence of two cultivars of persimmon on atherosclerosis indices in rats fed cholesterol-containing diets: investigation in vitro and in vivo
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów