The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
Abstrakt
Czosnek w trakcie procesu obróbki traci znaczną część swojej bioaktywności. Właściwości przeciwutleniające zmierzone metodą FRAP i DPPH stwierdzono na najwyższym poziomie w przypadku czosnku surowego oraz po krótkim okresie gotowania. Badania na szczurach poddanych diecie z dodatkiem krótkogotowanego czosnku potwierdziły, że proces ten nie zaburza właściwości przeciwutleniających surowego czosnku. U zwierząt stwierdzono poprawę wskaźników cholesterolu, fibrynogenu i aktywności przeciwutleniającej w surowicy krwi. Stwierdzono, że optymalny reżim temperaturowy i czasowy musi być utrzymany w celu zachowania najwyższej bioaktywności czosnku.
Cytowania
-
4 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 1
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
nr 45,
strony 1626 - 1633,
ISSN: 0278-6915 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Jastrzębski Z., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Pawelzik E., Arancibia-Avila P., Toledo F., Gorinstein S.: The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats// FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY. -Vol. 45., (2007), s.1626-1633
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.fct.2007.02.028
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 97 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
- Z. Sikorski,
- J. Pokorny,
- S. Damodaran
Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 5 autorów