The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats

Abstrakt

Czosnek w trakcie procesu obróbki traci znaczną część swojej bioaktywności. Właściwości przeciwutleniające zmierzone metodą FRAP i DPPH stwierdzono na najwyższym poziomie w przypadku czosnku surowego oraz po krótkim okresie gotowania. Badania na szczurach poddanych diecie z dodatkiem krótkogotowanego czosnku potwierdziły, że proces ten nie zaburza właściwości przeciwutleniających surowego czosnku. U zwierząt stwierdzono poprawę wskaźników cholesterolu, fibrynogenu i aktywności przeciwutleniającej w surowicy krwi. Stwierdzono, że optymalny reżim temperaturowy i czasowy musi być utrzymany w celu zachowania najwyższej bioaktywności czosnku.

Cytowania

  • 4 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 1

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY nr 45, strony 1626 - 1633,
ISSN: 0278-6915
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Jastrzębski Z., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Pawelzik E., Arancibia-Avila P., Toledo F., Gorinstein S.: The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats// FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY. -Vol. 45., (2007), s.1626-1633
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.fct.2007.02.028
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 101 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi